Publiciteitsbeeld Anne Neuteboom | Foto: Anneloes van den Adel
Foto: Anneloes van den Adel

Anne Neuteboom in gesprek met Anne Neuteboom

‘Alle cabaretiers schuine streep comedians zijn sowieso helemaal ziek in hun hoofd.’

Anne Neuteboom,
Den Bosch,

Ik maak een ongemakkelijke indruk, dralend in m’n rommelige huis, terwijl ik herhaaldelijk naar twee loslopende konijnen schreeuw dat ze bij een kabel weg moeten blijven.

‘Wil je dit alsjeblieft niet allemaal opschrijven?’ Vraag ik op het moment dat ik erachter kom dat ik alleen kraanwater en rode wijn uit een pak in de aanbieding heb.

‘Als je me nu even wil excuseren, dan ga ik de vliegenlijkjes van mijn gezicht wassen.’

‘Geneer je je vaak voor jezelf?’ vraag ik op luchtige toon aan mij. Ik slaak een diepe zucht, wil op een stoel neerploffen, maar kom daarbij met m’n gezicht in een laaghangende vliegenstrip terecht. ‘Gloeiende zaadleiders nog aan toe’ ontglipt me, waarna ik mezelf sarcastisch toebijt ‘zoals je ziet kom ik nooit in gênante situaties terecht, dus hoef ik me ook niet te schamen. Als je me nu even wil excuseren, dan ga ik de vliegenlijkjes van m’n gezicht wassen.’

‘Sommige mensen hebben zoveel pech dat het weer geluk wordt.’

Even later zit ik dan toch met kraanwater en een zak magnetronpopcorn klaar voor het gesprek. ‘Anne, een vriend zei ooit over jou: sommige mensen hebben zoveel pech dat het weer geluk wordt, het materiaal schrijft zichzelf’. Ik knik. ‘Of zoals een vriendin zei: als ik jou bel is het altijd prijs’. Ik trek grimassend m’n schouders op en zie net te laat hoe een konijn met een ruk de zak popcorn van de koffietafel trekt en de gehele inhoud over de vloer strooit.

‘Je huidige voorstelling, die nog in reprise gaat, verhaalt over hoe makkelijk je zomaar het afvoerputje van de samenleving in kukelde. Een ongelukkige samenkomst van omstandigheden: relatie uit, plotseling geen werk door de pandemie, geen huis door de lege portemonnee en de gierende woningnood. Zo belandde je antikraak in een vervallen psychiatrische instelling in het bos. Hoe ziet je leven er inmiddels uit? Weet je al waar je nu over gaat schrijven?

‘Als ik heel eerlijk ben…’
‘Ik ga je hier heel even onderbreken, waarom begin je die zin nou zo?’
‘Hoe bedoel je?’
‘Ja, dit is natuurlijk dom. We proberen hier een karakterschets te maken. We doen dit interview met onszelf zodat de mensen een idee krijgen van wie je bent. En nu begin jij een zin met als ik heel eerlijk ben. Alsof dat uitzonderlijk is.’
‘Ja oké, mijn hele unique selling point is dat ik radicaal eerlijk ben.’

‘Ik neuk me momenteel ook helemaal suf.’

‘Ja dus begin die zin maar weer opnieuw. En nu zoals je echt bent. En ook een beetje iets interessants zeggen alsjeblieft. Anders haken mensen af. En niet zeggen dat je gelukkig bent, daar is geen reet aan.’
‘Maar ik ben nu eigenlijk best happy met m’n portiekflatje, m’n konijnen, m’n Fiat Panda en m’n carrière en ik neuk me momenteel ook helemaal suf.’
‘Neut, wat zeg ik nou net? Hier kan niemand iets mee en dat weet je zelf ook wel.’
‘Ja oké. Kutzooi.’

‘Alle cabaretiers schuine streep comedians zijn sowieso helemaal ziek in hun hoofd.’

Ik loop toch maar naar de keuken om het pak rode wijn te halen. ‘Zou je zeggen dat je zelf je ergste vijand bent?’ roep ik mezelf na. ‘Wat leuk dat je die retorische vraag stelt, Anne. Ja natuurlijk, als ik geen minderwaardigheidscomplex had en niet aan elkaar hing van de zelfhaat, was ik nooit theater gaan maken. Alle cabaretiers schuine streep comedians zijn sowieso helemaal ziek in hun hoofd.’

Ik schenk een longdrinkglas rode wijn in en raap een handje popcorn van de vloer. ‘Maar als ik echt eerlijk ben, radicaal eerlijk, dan kan ik dit niet meer aan mezelf verkopen’. Ik sla demonstratief m’n armen over elkaar ‘hoezo niet?’ Dan laat ik m’n hoofd in m’n handen zakken ‘nou ja eigenlijk, en ik snap dit ook niet, omdat er teveel mensen zijn die mij leuk schijnen te vinden’. Er volgt een lange stilte. ‘Sorry, jou? Ze vinden jou leuk?’ Ik haal m’n schouders op en piep ‘uh, ja?’

 

Plotseling gooi ik kwaad mijn kladblok door de kamer en schreeuw ‘nou hier zijn we lekker mee! Dit wordt dus een natte scheet van een voorstelling! Ik wens de mensen alvast heel veel sterkte. De speellijst voor de try-outs vind je nu al op anneneut.nl, kaartjes zijn te verkrijgen via desbetreffende theaters. En dit interview is nu afgelopen. Houdoe en bedankt.’

Anne Neuteboom gaat t/m januari 2024 in reprise met de voorstelling ‘Effe niet met je mening’

Trouw ★★★★
Dagblad v/h Noorden ★★★★
Theaterkrant: keuze van de criticus
Parool: ‘Ze is grappig en grof, maar vooral heel goed’

En speelt van maart t/m mei 2024 try-out voorstellingen van ‘En dan nu Anne Neuteboom’