Juryrapport Neerlands Hoop ⋆

Juryrapport Neerlands Hoop nominatie

Anne Neuteboom zet zichzelf in haar tweede cabaretvoorstelling neer als een typische millennial. Grofgebekt, een beetje hyper en veel te druk met schijnbaar onbelangrijke zaken. Dat blijkt echter al snel een slim rookgordijn, waarachter een intelligente jonge vrouw opdoemt.

Neuteboom mag dan navelstaarderig overkomen, met goed geplaatste speldenprikjes laat ze zien dat iederéén in een bubbel leeft. Dat oudere generaties heus niet minder door zichzelf geobsedeerd zijn dan de hare. Zelfspot en engagement houden elkaar zo mooi in evenwicht.

Neuteboom is een frisse wind in het huidige cabaretlandschap. Haar spel is zowel energiek als geraffineerd en haar observatievermogen en taalgevoel leveren hilarische, goed geformuleerde vertwijfeling op. Ze bewijst dat er diepgang schuilt in trivialiteiten en dat je niet stil hoeft te zijn om kwetsbaarheid te kunnen tonen.

Hoe blij en positief Neuteboom ook overkomt, die kwetsbaarheid is een belangrijk onderdeel van ‘Kijk haar gaan’. Bijna achteloos vertelt ze over haar biologische vader, die ze pas als tiener voor het eerst ontmoette. En hoeveel invloed dat had op haar verdere leven. Het knappe is dat Neuteboom geen ander mens wordt als ze die persoonlijke hoek induikt. Ze blijft dat rusteloze meisje en weet haar verdriet volledig in haar podiumpersoonlijkheid te verwerken. Door die naadloze overgang van luchtige kost naar een zeer vormend verhaal weet ze ons emotioneel bovendien stevig aan zich te binden.

Neuteboom behoudt ook ten allen tijde een gezonde balans tussen lach en traan. Met geestige, vaak extreem lullige metaforen relativeert ze haar emoties, maar ze laat tegelijk zien hoe snel we iemand veroordelen om zijn of haar gedrag. Terwijl niemand opgroeit in een vacuüm. Neuteboom weet natuurlijk best dat haar springerigheid, nasale stemgeluid en sarcastische opmerkingen sommige mensen afstoot. Maar het is geen act. Dit is wie ze is. Dit is wie ze is gewórden. We zijn allemaal een product van onze levenservaring.