Recensie Trouw

ONTWAPENENDE ANNE NEUTEBOOM TOONT DE DUBBELHEID DIE IN ONS ALLEMAAL SCHUILT

Anne Neuteboom
Effe niet met je mening
★★★★

Ivo Nieuwenhuis, 28 oktober 2022,
Theater Walhalla Rotterdam,

Anne Neuteboom (33) zou graag iets minder snel haar mening klaar hebben. Of het nu gaat om boomers die een museumbezoek volledig via hun smartphone beleven of de vrouw die haar een kapotte wasmachine in de maag splitst: Neut, zoals ze zichzelf liever noemt, vindt er wat van. In haar derde soloprogramma gaat ze op charmante wijze het gevecht aan met die innerlijke roeptoeter.

Effe niet met je mening, zoals de toepasselijke naam van de show luidt, past mooi binnen het kleine maar boeiende oeuvre dat Neut inmiddels heeft opgebouwd. De Utrechtse cabaretière wist al meermaals te ontwapenen met haar uitstraling van het meisje met de grote mond en het kleine hartje. Waar daarbij eerder de kwetsbaarheid pas in de loop van de voorstelling doorschemerde, komt die nu al vroeg aan de oppervlakte, en wisselen haar harde en haar zachte kant elkaar voortdurend af.

Rode draad
Wat Neut ook goed kan, is haar persoonlijke verhaal verbinden met grotere maatschappelijke thema’s. In Effe niet met je mening vormt haar eigen precaire positie als zzp’er in de cultuursector, die als vrijgezelle millennial ook nog eens de gevolgen van de wooncrisis aan den lijve ondervindt, een rode draad. Die positie is helaas verre van uniek, en zo staan Neuts avonturen in een wat luguber antikraakpand in de bossen van Den Dolder symbool voor de veel bredere problematiek van de verziekte huizenmarkt en het gebrek aan zekerheid voor jonge werkenden.

Neut dist haar avonturen in Den Dolder met veel smaak op, waarbij ze erg geholpen wordt door haar beweeglijke en epressieve fysiek. Hilarisch is bijvoorbeeld haar imitatie van de uitvinden van de Miele-wasmachine, die ze neerzet als een satanische figuur die eropuit is mensen een hernia te bezorgen. Ook de koddige dansjes die Neut tussen haar verhalen door doet, dragen sterk bij aan de levendigheid van de voorstelling. Ze compenseren ruimschoots voor het feit dat liedjes geen deel uitmaken van Neuts cabaretassortiment.

Neut houdt het simpel
De kracht van Neut is uiteindelijk vooral dat ze het simpel houdt. Met een decor dat slechts bestaat uit vier grote zwarte zitzakken, creëert ze toch een brede waaier aan scènes en sferen.

Ook de moraal van haar verhaal is sterk in al zijn eenvoud. Zoals zijzelf een stuk kwetsbaarder is dan ze misschien lijkt, zo is er bij iedereen een verschil tussen binnenkant en buitenkant. Veroordeel mensen dus niet te snel, zegt Neut, maar zie de dubbelheid die in ons allemaal schuilt.

Lezen op trouw.nl